Geplaatst op 10-12-2024
- Categorie: Algemeen
Op 8 december 2024, werden de Duivekater wedstrijden bij WSV de Doordrijvers op het Kinselmeer gezeild met een mooie windkracht 4 Bft. Grand Master Lennart Cnossen zette alle vier de wedstrijden op zijn naam en werd daarmee 1ste overall bij de ILCA7. Great Grand Master Han Hendriks werd knap 1ste bij de ILCA6. Met dank aan alle vrijwilligers van het Wedstrijdcommittee en barcommissie. Voor de overige uitslagen zie:
https://www.doordrijvers.nl/uitslagen
Duivekater of deuvekater is een traditioneel kerstbrood. Het langgerekt ovale zoete witbrood wordt voornamelijk in de Zaanstreek en omgeving gebakken. De echte Zaanse duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken. Het brood zou zijn naam danken aan het verjagen van de duivel door katten te offeren, in de Romeinse tijd. Op twee schilderijen van Jan Steen staat een duivekater afgebeeld. Het recept is al vele honderden jaren relatief onveranderd gebleven en wijkt voornamelijk af van normaal vloerbrood door de bereidingswijze en de toevoeging van basterdsuiker, verwarmde roomboter, citroenschil en melk. Opvallend aan de duivekater is de zeer dunne, zachte korst, die de indruk wekt dat het deeg na een relatief lange voorrijs op hoge temperatuur wordt afgebakken. Menig bakker beroept zich erop het originele recept in handen te hebben, maar de historie van de duivekater is dermate oud dat dit recept of de originele grondstoffen niet meer voorhanden zijn.